Getaria txakolinaren eta itsaskien artean: kostaldeko banketea

Zarautz eta Zumaia arteko erdibidean, Getaria Kantauri itsasoaren urdintasunaren eta mahastiz estalitako mendi-mazelen artean zabaltzen da. Marinel-herri hau ezaguna da txingarretan erretako arrainagatik eta Jatorri Deitura duen txakolinagatik, eta ezinbestekoa bihurtu da jatortasuna, paisaia eta gastronomia bilatzen dutenentzat.

Euskal Herriaren esentzia laburbiltzen duen lekua da Getaria kale gutxi batzuetan. Bere silueta Getariako Saguak markatzen du, itsasoan barneratzen den mendia, bere portua eta bere bi hondartzak, Malkorbe eta Gaztetape, babestuko balitu bezala. Marinelen inguru horretan, sareak, gatz-usaina eta baleazaleen istorioak jatetxeen zalapartarekin eta bisitarien joan-etorriekin batera bizi dira.

Herria, batez ere, paradisu gastronomikoa da. Kale Nagusia, herriko ardatz historikoa, parrillaren benetako santutegia bihurtu da. Bi aldeetan, txingarrak ia kalean bertan pizten dira erreboiloak, bisiguak, txitxarroak edo portutik etorri berri diren zapoak erretzeko. Arrainak Kantauri itsasoaren aurrean txinpartaka nola egiten duen ikustea ikuskizun bat da berez, eta Getariaren nortasun-ezaugarri indartsuenetako bat.

Zaporearen tenpluen artean, izen hauek nabarmentzen dira: Elkano, Michelin izar bat duena eta arraina prestatzeko artean erreferente absolutua dena; Kaia Kaipe, ia portu gainean dagoena eta bere haztegi eta upategi handiagatik ezaguna dena; edo Iribar, 1950. urteko tradizioa duena eta itsasoko zapore klasikoei eskainitako karta bat duena. Guztiek errespetu handia diote tokiko produktuari eta erraza dena ezin ederrago bihurtzen duen teknikari.

Baina Getaria ez litzateke ulertuko bere txakolina gabe. Getariako Txakolina, batez ere Hondarribi Zuri mahatsarekin egiten dena, ardo zuri gaztea da, freskoa eta pixka bat azidoa, lasto-hori kolorekoa eta fruta-aromakoa. Mahastiak ia ozeanoa ukitzeraino jaisten dira, eta gazitasun paregabea ematen diote. Kopan “apurtuz” zerbitzatua, burbuila txikiak eta bere espresio usaintsu guztia askatzen ditu, txingarretan erretako arrainarentzako akonpainamendu ezin hobea bihurtuz.

 

Historia eta kultura

Ahosabaiaz harago, historia eta kultura eskaintzen ditu hiribilduak. Bertan jaio zen Juan Sebastián Elcano, munduari bira eman zion lehen nabigatzailea, eta baita Cristóbal Balenciaga ere, itsasoari begira dagoen museo batean egiten baita haren obra. Karrika harriztatuetatik galdu, San Salbatore eliza gotikora igo edo Getaria Zarautz edo Zumaiarekin lotzen duten bidexketan barrena ibiltzeak esperientzia ahaztezina osatzen du.

Getaria, azken batean, natura, tradizioa eta zaporea uztartzen dituen helmuga da. Presarik gabe gozatzeko lekua, txakolin kopa eskuan eta txingarraren lurrinaz airea blaituz.


  Bozkatu:  
  Emaitza:  
  0 botoak