Gastrokultura gunean
Erakusketa honetan ikus daiteke HAU Euskal Herriko Objektu tradizionalen diseinu lehiaketako proiektu irabazlea eta epai-mahaiak nabarmendu dituen lanak. Lehiaketa honen helburua da euskal kulturaren objektu tradizional bat berritzea da egungo ikuspegia duen berrinterpretazioa proposatzea. Zortzigarren edizio honetako objektua manka izeneko altzaria da.
Arasa-armairua edo ontzitegia, zehazki manka izenekoa. Euskal Herriko altzari tipikoa da, batez ere Ipar Euskal Herrian. Bi edo hiru ateko arasa moduko bat da, nahiko altua (1,60 m inguru), ia armairu txikia. Armairuaz gain, estalkia duen kutxatila edo kutxa izan dezake goiko aldean, eta kaxoi bat beheko aldean.
Garai batean Euskal Herriko sukalde edo jantoki gehienetan egoten zen, eta mankak hiru biltegiratze funtzio betetzen zituen: goiko kutxa asteko ogia gordetzeko erabiltzen zen (mahai-zapiak gordetzeko beste interpretazio batzuen arabera), ateetako armairuan baxera zegoen eta tiraderan mahai-zapiak. Hala ere, egitura hori aldakorra denez, aurkeztutako proposamenek tipologia ezberdinak izan dituzte oinarri, eta material aukeraketa ere librea izan da.